vrijdag 1 mei 2015

1 mei - Wat betekent vrijheid voor jou?

Toen iemand onlangs aan mij vroeg : "Wat betekent vrijheid voor jou?" Moest ik denken aan een artikel in de Elsevier van Dr. Bart Jan Spruyt - Welkom in de ochloratie. In dat artikel legt hij uit hoe de democratische rechtstaat is ontstaan. In een gezonde democratie wordt vrijheid gedefinieerd als het recht om te doen wat je behoort te doen. Dat ligt best ingewikkeld, las ik wel. Hoe weten wij wat wij behoren te doen? Vormen o.a. de tradities (de goden vrezen, de ouders eren, oudere mensen respecteren, wetten gehoorzamen etc.) het fundament van onze democratie? Hebben wij nog onopgeefbare waarden of worden wij normloos? Feit is dat tradities wegvallen en het lijkt of juist de democratie de democratie om zeep helpt doordat wij inmiddels onder vrijheid de eis verstaan om te kunnen doen en te kunnen zeggen wat we willen omdat we dat leuk en lekker vinden. Dit vrijheidsbegrip ontaardt, ook naar mijn mening, in vrijblijvendheid, vrijpostigheid, wetteloosheid, ongebondenheid en onverantwoordelijkheid. Die constatering geeft mij niet echt een gevoel van vrijheid, moet ik eerlijk zeggen.

Bart Chabot verwoordde het in de Libelle van deze week als volgt: "Wat je normaal niet eens tegen je vrienden of familie zegt, wordt nu - anoniem - op internet geslingerd. Juist door alles maar te roepen, beperk je de vrijheid van de ander". 

Ik sluit mij daarbij aan. Mijn persoonlijke missie is eerst alles met liefde te bekijken voordat ik ergens mijn zouteloze mening over geef. Zeggen wat je denkt kan namelijk ook iets aardigs zijn.

Je suis Ageeth

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.